top of page

Mi is az a színtanácsadás?

Frissítve: 2019. jan. 13.


És kinek van szüksége rá?


A divattal, öltözködéssel, szépségiparral szakmai szinten foglalkozók között is gyakori, hogy nem is hallottak a színtanácsadásról. (Sem itthon, sem külföldön.) A divattervezők, tanulnak ugyan színtant, de tapasztalatom szerint nem veszik figyelembe az évszaktípusok elterjedését. Az európai népesség 70%-a hideg típus, ennek ellenére tele vannak a boltok meleg színű ruhákkal.


Egy stylist fel tud öltöztetni úgy, hogy egy fotón rettentő jól nézz ki (megfelelő mennyiségű smink alatt, photoshopot ráküldve). A fodrász befesti a hajad platinaszőkére, ha kéred. Egy sminkesnek azt mondod, legyen fekete füstös szemed, megcsinálja. Hogy ez jól áll-e? Lehet, hogy látja, hogy nem, de nem fog tudni meggyőzni, hiszen ez divatos! A színtanácsadó komplexen elemez a bőrszín, szemszín, hajszín alapján. És lát el olyan tanácsokkal, amiket nap mint nap használhatsz.Kinek találták ki a színtanácsadást? Röviden, azoknak, akik úgy érzik változni szeretnének. Akik elégedettek magukkal, nem fordulnak tanácsért sehová sem. Két csoportra osztanám a vendégeket :

  1. Az első kategóriából vannak a legtöbben. Ők, akik alapvetően jól érzik magukat a bőrükben. Tudják, hogy van néhány szín, amiben jól mutatnak, de kíváncsiak arra, melyek azok, amiket ezeken a megszokott színeken túl viselhetnek. Nagyon hálásak, amikor a tanácsadás végén kiderül, hogy tulajdonképpen “színüknél vannak”, és egy apró hajszínhangolással, melírral, új ruhaszínekkel, természetes sminkkel más távlatok nyílnak meg számukra. Megújulnak és boldogok.

  2. A második a nehezebb kategória aki “színileg szétesett”. Féle ne értsétek, nem direkt hangolta magát félre, csak az idő múlásával egyre inkább elcsúszott. Fogalma sincsen, hogy milyen a természetes hajszíne, régen berögződött sminkje van, esetleg szolizik, hogy ne legyen sápadt és ötlete sincsen milyen színtípusba tartozhat. Tudni kell, hogy a színtanácsadóknak nem barátja a szolárium, a hajfestés, a műszempilla, az arcon lévő tetoválás (szemöldök, száj, szemhéj). Ezek jelenléte megzavarja a munkánk (mindenféle takarókat használunk, hogy ne vezessen félre egy rossz hajszín, egy kikopott narancssárga szemöldök, vagy egy szolisárga bőr.) Ezek mind-mind félre tudják vinni az adott színtípust. A feladatunk az, hogy visszatereljük az illetőt a helyes irányba, és ilymódon visszataláljon a természetes ömagához. Oda, ahol nem kell egy kiló festék az arcra, hogy ne tűnjön sápadtnak. Nem kell roncsoló, erős hidrogén a hajára, hogy az áhított szín megszülessen. Néhány ruhaszín öregíti, sápataggá teszi. Általánosságban elmondható, hogy mindeki úgy szép, ahogyan természetes. Az eröltetett színek visszásan hatnak, természetellenessé teszik az embert, érezzük, hogy valami nem stimmel rajta. Ők azok akik a tanácsadáson, először meglepődnek, majd tiltakoznak, aztán csodálkoznak azon, amit mondok, javaslok. De többnyire meggyőzhetőek, mert legbelül érzik, hogy nem “színhelyesek”. Pár nap gondolkodás után rászánják magukat a változásra, és sokkal-sokkal boldogabbak, mint az első kategória.

A színtanácsadás kiterjed az évszaktípus meghatározásra, a típus legszebb mintáira, a hajszínre és az arcformának megfelelő frizurára, a sminkre, az arcformának leginkább ajánlható fülbevalóra, szemüvegre és napszemüvegre is!


Szívesen segítek a színtípusod megállapításában, ha felkeresel az oldalamon. www.styleit.hu/kapcsolat


Ha tetszett a bejegyzésem, mutasd meg másoknak is!

Köszönöm figyelmed!

Szitás Judit


236 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page