top of page
Szerző képeSzitás Judit

Bármilyen szuper szettet elronthatsz, ha erre az apróságra nem figyelsz!

Gyakran - sajnos sokkal gyakrabban mint szeretnék - találkozom egy alapvető problémával, ami bármilyen szuper szettet elront, megsemmisít, olcsó hatásúvá, öregessé tesz. Sokan foglalkozunk azzal, töltünk el nem kevés időt azzal, hogy mit is vegyünk fel egy adott napon, eseményen. Mégis a ennek a darabnak a helyes kiválasztása a rendszeresen a háttérbe szorul.


A cipőválasztás az öltözethez alapvető fontosságú

Ez az a része az öltözékünknek, ami minden szempontból a legkritikusabb, a legnagyobb visszhangot váltja ki a viselőjében, a legtöbb magyarázkodás áll a viselete mögött, és a legtöbbször nagy felháborodást is vált ki a kritikája.

A cipő helytelen megválasztására gondolok. Ez az a tétel amiről nagyvonalúan nyilatkozunk úgy, hogy " ....és majd felkapok valamilyen cipőt, szandált a ruhámhoz...."

Ugyan a cipőt a kiegészítőkhöz soroljuk, mégis megkerülhetetlen, és alapvető fontossága van a megjelenésünkben. Egy rossz választás csúnya stílushiba, ami érinti sajnos mindkét nemet, és képes arra, hogy tökéletesen megsemmisítse a leggyönyörűbb öltözéket is!



De nézzük, melyek azok a lábbelik, amik biztosan nem vonzóak, öregítenek, kimentek a divatból, hatásuk rombolja az összképet:

  1. A kerek orrú női cipők.

Csinos és divatos

Sajnos el kell mondani, hogy a kerek orrú cipők végképp nem divatosak sem a női sem a férficipők között. Már évek óta nem azok, nem tudnak elegánsak, csinosak lenni sem szoknyával, ruhával, sem nadrággal viselve. A csizma, bokacsizma is borzasztóan idejemúlt hatású kerek orral, de a balerina cipők babaorra sem túl trendi, helyette válasszunk picit hegyesebb orrú, de még kényelmes változatot, ha nem akarjuk a gondosan összeválogatott szettünket elrontani (Lsd. Képen)!









Vastag pántos szandi

2. A balerinákkal ellentétben a most következő darab nagyon is divatos, tele van minden üzlet ezekkel a durva, vaskos szandálokkal. A chunky szandálok, vagyis azok a szandik, papucsok amik kicsit vagy nagyon otromba hatásúak sem illeszthetőek be az elegáns ruhatárba, és bár nagyon trendiek, ennek ellenére mégis öregesnek tartjuk őket! Emellett nem ajánlott a vékony, karcsú lábú csajoknak sem, mert rajtuk különösen furcsán mutat. Az erősebb alkaton egészen látványos tud lenni (elegáns, nőies akkor sem).


3. Törpesarkú cipők


Törpesarkú

Ugyan ezek a 4-5 cm sarokmagasságú zárt cipők kényelmes megoldásnak tűnnek, látványuk viszont erősen lerontja a teljes képet.

Nadrággal viselve egészen szépe elrejthetjük, de szoknyával, ruhával - legyen az hosszú, vagy rövid - semennyire sem mutatós, nagyban rontja az összképet.

A saroknál nyitott szandál (slingback) hasonló sarokmegoldással szép tud lenni.





Bokacsizma és testszínű harisnya

4. Sötét bokacsizma testszínű harisnyával


Ha a bokacsizmát így viseljük azt kockáztatjuk, hogy "elvágjuk" és ezzel lerövidítjük a lábunkat.


Amennyiben mégis szoknyával így (!), szeretnénk hordani a bokacsizmát, szerencsésebb világos színű kiscsizmát keresnünk, vagy teljes hosszúságú, térdig érő darabot választani.







Kényelmi cipő


5. Oxford típusú kényelmi cipők


Sajnos meg kell említeni ezeket a csúnya cipőket is, mert sokszor látom a középkorúakon, akik minden bizonnyal nem betegség, vagy fájdalom miatt kénytelenek viselni, hanem sajnos lustaságból, vagy nemtörődömségből. Nem kell mondanom, hogy mennyire gyorsan nulláz le egy szép öltözéket is! Meglepő módon nagyon gyakori gond ez! Az ún. kényelmi cipők természetesen jó megoldások, ha mozgásszervi problémáink vannak, és emiatt nem tudunk elegánsabb, csinosabb cipőt viseli!

Ha olyan szerencsések vagyunk, és megtehetjük, hogy nem kell ezeket az ormótlan darabokat viselnünk, ne vadásszuk az effajtákat!


6. Sportcipő, sneakers minden alkalomra


Sneakers

Viseli minden korosztály, mindkét nem, mindenhová, mindennel, mindenkor.

Értsétek azt, hogy van, akinek nincs is más fajta cipője télen, nyáron egyaránt ezt hordja. Sajnos a férfiak is élen járnak ebben, és hogy mi a magyarázatunk erre? "Mert ez a kényelmes!" Még akkor is, ha az egész szettet elrontja, olcsó hatásúvá teszi??? Az már csak hab a tortán, hogy általában leharcolt, koszos sneakerseket láthatunk, ha körülnézünk.

Léteznek kényelmes, szép bőrcipők is, próbálgassunk ilyeneket is!



7. Női mokaszin és loafer


Megint egy olyan darabhoz értünk, ami abszolút menő a tavaszi-őszi női lábbelik között, hordjuk mindenhez. Külsőre a két cipőfajta nagyon hasonlít.

Mindkettő jellemzően uniszex lábbeli lett mára (ezekből a mokaszin volt az indián nők és férfiak viselete is, a loafer inkább csak férfiak által hordott darab volt), nők esetében nagyszerűen beleillik a smart casual, franciás vagy az üzleti stílusba.

De maszkulin mivolta miatt másba sajnos nem - erre legyünk tekintettel!


Viszont a férfiak szuper, laza viselete lehet a melegebb napokon.



8. A Mary Jane cipők


A Mary Jane egy fantázianév

És most megint nagyon gonosz leszek, mert sajnos éppen idén lett divatos a Mary Jane cipőcske újra. Ez az a kerek orrú fazon, aminek lábfej részén egy vagy több pánt fut keresztbe, és a kislányos, gyermekies (!) stílus alapdarabja. Ha rövidebb a lábunk, vagy vastagabb, dagadós a bokánk biztosan rosszul fog állni!

Nagyon vékony lábfej esetén szoktuk bevetni, ha már minden cipő leesik, illetve a nagyobb méretű női lábat rövidíthetjük vele optikailag.

Éppen a kislányos megjelenése miatt nem könnyen beilleszthető a nőies ruhatárba.



Természetesen mindenki olyan cipőt visel, amilyet csak szeretne, vagy tud. Tisztában kell lenni azzal, hogy ugyanolyan fontos darabja a szettünknek, mint a blúzunk, ruhánk vagy a zakónk! Figyeljünk rá, hogy mind stílusban, mind színben, mind formában legyen köze a ruházatunkhoz, hogy ne rontsuk el a teljes szettünket!


Szeretettel:


Szitás Judit








286 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page