top of page

10 mítosz a szépségápolással kapcsolatban

Frissítve: 2021. febr. 7.

Egy jó csomó tévhit kering a világban a szépségápolással kapcsolatban, ami nem vagy csak részben állja meg a helyét. Ezek évtizedek óta makacsul tartják magukat a köztudatban, beépültek a családi hagyományok közé, szüleink, barátaink " titkos praktikáihoz" tartoznak. Sajnos sokszor hibás, vagy egyenesen káros következményei vannak a rosszul értelmezett, makacsul eröltetett trükköknek.

De nézzük, melyek is ezek:


1. A kozmetikus havonta feketére festi a szemöldököm, és a szempillám és kész a sminkem.

Tévhit! Sajnos ennyivel nem tudjuk megúszni a sminket! A szempillánk és a szemöldökünk arra szolgál, hogy megvédje a sérülékeny szemet a rá veszélyes tárgyaktól, és valamennyire a napsugárzástól is. A szemet ölelő szőrszálak nagyon sérülékenyek, a szőrtüsző elhalása után nem élednek újra. 3 hónapos rövid életüket ne nehezítsük meg azzal, hogy erősen szárító festékkel terheljük. Tudni kell, hogy a fekete festék káros anyagokat tartalmaz, sokaknál allargiás reakció is kialakulhat miatta. A tartós festés helyett jobb ápoló, dúsító hatású szempillaspirált és

szemöldökceruzát használni. Picit macerásabb, de sokkal szebb lesz a végeredmény!

A tartós szempillafestés nem lesz olyan szép, mint egy szempillaspirállal kifestett pilla. A szép szemöldök picit formázott, a volumenhiányos részeket egy pici ceruzával, szemöldökporral, vagy filces tussal kitölthetjük.





2. A szőke haj fiatalít


Tévhit! A szőke haj ugyan jelképe a fiatalságnak, és tudat alatt a magas ösztogénszinttel hozzuk összefüggésbe, emiatt vonzó a férfiak számára. Tudni kell azonban, hogy a gyerekként, fiatalként még szőke hajszín, az évek során egyre fakóbb, és sötétebb lesz. Ezért olyan furcsa látvány egy 50+ éves hölgyön, netán úron a szalmaszőke haj.

A szőke hajszín nem áll jól annak, aki sötét bőrű, és hajú...hogy a legegyszerűbben elképzelhető példával éljek.


3. A keratinos hajegyenesítés jót tesz a hajnak


Tévhit! Tudni kell, hogy ez az eljárás a hajszálakat károsító, szárító hatású. Tulajdonképpen azonos anyagot használnak hozzá, mint a dauerhez. Ezek az anyagok erős kémiai szerek, melyek módosítják a hajszál szerkezetét, festett hajon különösen veszélyesek! És igen, vannak "nagyon kímélő" modern anyagok is erre...Óvatosan velük is, maximum egyszer egy évben! Utána alapos pakolások használata ajánlott!


4. A mindent ápol és eltakar felsőkben, kabátokban, kardigánokban nem látszik a problémás testalkat


Tévhit! Ezekben a szabás nélküli, minimál stílusú darabokban semmi sem látszik, az sem ami szép! Minden plusz anyagrész, fodor, elálló, merev anyag növeli az optikai szélességet. Jobb nem viselni őket teltebb alkat mellet sem. Válasszunk test vonalát követő darabokat, csinosabbak leszünk benne!


5. Minél nagyobb a műszempilla annál szebb! Nem károsítja a szempillát.


Ez is egy tévedés sajnos! Túl azon, hogy a 3D-4D-s műszempilla ragasztója az egyik legkárosabb anyag, ami a bőrünkkel találkozik (gyakran allergiás reakciót is kivált), a szempillánknak sem tesz jót. A szőrtüszőt rendkívül megterheli a szempillára ragasztott plusz súly, emiatt gyakran hullanak ki a szempillák a műpillával együtt. Ha a szőrtüsző nem pusztul el, akkor csak 2 hónap alatt nő ki az új pilla!!! Az óriási szempilla rendkívül mű hatású, semmi köze sincsen a természetességhez. Mélyen ülő szemen, kis arcon rendkívül furcsán mutat.


6. Mindenkinek kell egy vörös rúzs



Tévhit! A vörös rúzs rendkívül szexi azon, akinek jól áll a színtípusához, korához, a szájformájához, annak kitűnő! Viszont ne használjuk kicsi, vagy keskeny ajkakon, sárgás fogak mellett, és ha az árnyalat túl sötét számunkra. Ha sminkünk elkészülte után hunyorogva a tükörbe nézünk, és csak a rúzst látjuk magunkon, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a rúzs színe túl sok, vagy nem hozzánk illő.


7. A kék szemet kékre festve emelhetjük ki


Tévhit! A kék szem a közép-európai típusnál nem ritka szemszín. Szinte minden kék szemű hölgynél lapul egy kék szemceruza, szemhéjpúder vagy szemhéjtus. Sminkelési hiba olyan színűre festeni a szemünket, mint amilyen színű! Ezzel csak eltűntetjük a szép kékségét! Válasszunk a természetes barnák vagy a rózsás árnaylatok közül, ezzel fog világítani a kék szem!


8. A barnítókrém szuper megoldás a napozás helyett


Tévhit! A barnító hatású krémek mindegyike sárgás színű, egészen el tudja tüntetni az eredeti bőrszínünket. Ez egészen nevetséges is tud lenni arcra kenve! Világos bőrt sokkal sötétebbre színezni ezzel az eljárással nem lehet szépen! Szinte biztos, hogy foltos lesz a hajlatokban, és "fog" és foltot hagy mindenütt a bőr. A hideg bőrszínnel rendelkezőkön, azaz a magyar lakosság nagy részén, szörnyen mutat. Ne használjuk!



9. A világos színű ruházat kövérít



Tévhit! Ha a ruha szabása megfelelő, az anyaga kellőképpen könnyű, akkor a világos színben sem tűnünk nagy darabnak. A hangsúly a jó anyagválasztáson van!


10. A mintákat nem lehet keverni


Tévhit! Igaz, hogy nagyon oda kell figyelnünk, hogy mit-mivel párosítunk, de igazán szépen, kifinomultan tudunk mintákat társítani, ha figyelünk arra, hogy a minták mérete nagyjából egyezzen meg, és ami még ennél is fontosabb, a színek is legyenek harmóniában! Az egyik minta lehet picit nagyobb, a másik kisebb. Általában elmondható, hogy két mintánál többet ne keverjünk! (De tévedés azt hinni, hogy a kockás nem illik össze a pöttyössel!) Valóban, amikor az ember már mintákat párosít, az már az öltözködés magasiskolájának tanulója :) !



+1 A pirosító nem szükséges, mert feltűnő


Tévhit! Rengetegszer találkozom azzal, hogy az alapozó, a korrektor, a szemhéjpúder, szemillaspirál szemceruza - szinte teljes sminkkészlet mellet, nincsen pirosító.

Tudni kell, hogy a pirosító a smink része, nélküle, az alapozó alatt fakó lesz az arc, különösen a lágy típusok nem lehetnek meg nélküle! Annyit érdemes feltenni belőle, hogy ne látsszon túlzottan, de egy pici színt, üdeséget adjon az orcának!


Remélem, segítségetekre lehettem abban, hogy megtudjátok, milyen tévhitek élek a szépségápolással kapcsolatban bennünk. Ezeket jó lenne mielőbb elfelejteni, és nem továbbadva őket éltetni a legendákat!


Szeretettel:








Szitás Judit

Stílustanácsadó, öltözködési szakértő






228 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page