top of page

Minden, amit a harisnyákról tudni lehet, illik és kell.

Frissítve: 2021. febr. 7.

A harisnya viselése körül rengeteg kérdés, bizonytalanság áll. Ugyan a hideg idő betörtével kénytelenek vagyunk viselni, mégis az a tapasztalatom, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogyan, mikor, mihez és milyet válasszunk. Hiánypótló összefoglaló következik! 😁

Bejegyzésemben igyekszem mindent megosztani Veletek, amit a harisnyaviselésről tudni lehet, illik...és kell!


A harisnyát sokszor kénytelen-kelletlen viseljük, főleg, ha ez a kötelező munkahelyi viseletünk.

Az üzleti öltözék alapdarabja a harisnya, nélküle még nyáron sem mutatkozhatunk a szigorú business look-ban.

Annak, aki a szoknyák és ruhák viseléséről ősszel és télen sem hajlandó lemondani, az meg kell, hogy barátkozzon a harisnyával.

Azt gondolom, hogy nem olyan nehéz, csak jól kell megválasztanunk a nekünk való méretet, funkciót, fazont, színt és anyagot.


A harisnyáknak két változata létezik, a páros harisnya vagy combfix, amely térd fölé ér, és valamilyen módszerrel az alsóneműhöz (harisnyatartóhoz) kapcsolható. Ennek létezik szilikonpántos változata is, amely a tapadós pántnak köszönhetően nem csúszik le a combokról. Szexi, és kényelmes viselet lehet, ha valaki szeret szabadabban mozogni benne, viszont nem alkalmas arra, hogy melegítsen a hideg napokon.


A harisnyanadrág már alkalmas arra, hogy melegebben tartson bennünket, praktikus, mert nem csúszik le, kevésbé szexis, inkább praktikus darab.


François Clouet festménye - Kunsthistorisches Museum, Bécs

A harisnyanadrág rörténete nagyon érdekes:

Az emberek ősidők óta védeni kényszerültek a lábukat a hidegtől, már a 2.században találtak arra nyomokat, hogy az egyiptomiak zoknikat használtak.


A mai érelemben vett harisnya története a középkorban kezdődött. Akkoriban csak a nemesség engedhette meg magának a selyemből készült harisnyákat, hordták is férfiak és hölgyek is, mint valódi státusszimbólum.

A harisnyát szalagokkal rögzítették az alsóneműhöz.

A férfiak harisnyája mutatható, a hölgyeké igazi intim ruhadarab volt.

Kézzel kötött harisnyákat a 16.században kezdtek használni, és készíteni.


1935- ben találták fel a műszálat, amit aztán a DuPont cég kezdett el harisnya gyártásra használni. A nők körében gyorsan elterjedt, a II. világháború idején ölni tudtak volna érte, de nem volt kapható. Szalonok épültek arra Amerikában, hogy "nejlonharisnyát" fessenek a nők lábára!

A mai értelemben vett harisnyanadrág csak 1965-ben született meg, A hatvanas évek mikrominije kényszerítette ki létrejöttét, ugyanis a combfixet egyszerűen nem takarta az akkor forradalminak számító miniszoknya.


A harisnyanadrág kiválasztásához egy kis segítség:

1. Milyen méretetet válassz?

Ehhez érdemes tudnod pontosan milyen magas vagy, és milyen a csipőbőséged. A táblázatban megtalálod, melyik méret lesz jó Neked. A méreteket jelölhetik betűkkel, és számokkal egyaránt.


Magasság: Csípőbőség: Méret: Méret:

158-164 88-96 2 S

164-170 96-100 3 M

170-176 100-104 4 L

176-182 104-128 5 XL

160-175 128-144 7 XXL

170-180 144-164 8 XXXL


A combfixeknél csupán három méret van, az XS/S, ami 70-74-es combhosszra, és 58-62-es combkörfogatra, a M/L, a 78-82-es combhosszra, és 64-68-as combkörfogatra, az XL/XXL méret 78-82-es combhosszra és 70-74-es combkörfogatra való.


2. A funkciónál azt kell figyelembe vennünk, hogy milyen alkalomból viseljük a harisnyát.

A testszínű nejlonharisnya az üzleti öltözék kötelező része, de egy tavaszi-őszi napon is jól mutat egy világos színű ruhával, szoknyával.

Meztelen lábbal csak akkor mutatkozzunk, ha az tökéletesen szőrtelen, és nincsenek kék foltjaink, vagy csúnya erek a lábunkon.

Ha nem tökéletes a lábunk, jobb harisnyába bújni. (Alternatívaként szóba jöhet a drogériákban, smink üzletekben fellelhető az ún. folyékony harisnya, ami egy színes alapozó. Szép fényt, és színt ad a lábnak. Hátránya, hogy könnyen foltot hagyhat a ruhán, ülőbútoron.)


Ha szeretnénk, hogy a harisnya melegítsen is, olyan harisnyanadrágot kell választanunk, ami vastagabb.

Ilyenkor jönnek be az ún. Den számok, amikről senki sem tudja, mit jelentrenek.🤔

A Den-ek azt mutatják meg, hogy az adott fonal hány gramm súlyú, ha abból 9000 métert veszünk.

A legvékonyabb harisnya 8-10 Den-es, az átlagos nejlonharisnya 15-20 Den-es, a legvastagabb téli változat 100 Den-nél kezdődik.

Vastagabb anyagú ruhákhoz vastagabb harisnya, míg a könnyű anyagokhoz vékonyabb szálú harisnya fog illeni!


Néhány tipp a harisnya viseléséhez:


A sötétebb harisnyák csakis sötét szoknyával, ruhával mutatnak jól!

Értelem szerűen télen sötétebb, nyáron világosabb harisnyákat viselünk, viszont arra is figyeljünk, hogy a harisnya ne legyen pont olyan színű, mint a szoknyánk. Talán a fekete szoknya és a fekete harisnya esete képez kivételt ezalól - bár ez is nagyon komor tud lenni.


A harisnyát csakis zárt orrú cipővel viselhetjük! A cipő hátul lehet nyitott!


A testszínű harisnya legyen valóban test színű, semmiképpen sem legyen világosabb, mint a bőrszínűnk, és sokkal sötétebb sem lehet!


3. A harisnya színei nagyon különbözőek lehetnek. Ízlés kérdése, hogy ki milyen árnyalatot választ. Jómagam azt gondolom, hogy jobb a klasszikus színeknél, (testszínű és fekete) maradni. De a szürke, sötétkék változatok is elegánsak tudnak lenni.


A minták tekinetében is hasonlóan konzervatív álláspontra helyezkedem, az gondolom, hogy a fekete apró pöttyös harisnyánál, vagy a hátul felfutó vékony csíknál nem kellene bonyolultabb mintákat választani. A kockás, csíkos, geometriai formákkal díszített, virágos minták torzítják a lábat, elcsavarodva furcsán festenek. Banki, irodai környezetben nem elfogadott a mintás harisnya használata.


A testszínű harisnya legyen ugyan fényes, de ne csillogó!


A harisnyanadrág szoknyával és ruhával mutat jól, semmilyen rövidnadrághoz nem illik.


A harisnyanadrágnak millió változata létezik, a szexi neccharisnya, a gyógyharisnya, ami egy gyógyászati segédeszköz, a kismama harisnya segít a pocakot tartani, és kényelmes kiképzésű, illetve az alakformáló harisnyanadrág. Izlés, vagy szükség szerint használjuk őket!


Csipkés combpánt (Kép: Cristal fehérnemű)

Ejtsünk még egy szót az ún. combpátról is, ami ugyan nem tartozik szorosan a harisnyákhoz de mégis a lábon hordjuk. Feladata megvédeni az összeérő combokat a kidörzsölődéstől.


Szintén nem harisnya, de mégis annak kell kezelnünk a leggingset.

A leggings a lábra tapadó vékony anyagú nadrág, aminek a derék része nem mutatható, sőtt, a fenék része sem az! (Kivéve a sportolásra használt megfelelő anyagú leggingset.) Viselhető szoknyák, vagy ruhák, tunikák alá hűvösebb időkben.

A véleményem az, hogy csizmával mutat igazán jól.Remélem érdekesnek találtad a bejegyzésem!

Stílustanácsadásért keresd fel weboldalam a www.styleit.hu webhelyen!

Szeretettel:


Szitás Judit

stílustanácsadó

1 661 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Commentaires


bottom of page