top of page

Hogyan született a stílustanácsadás? - és miért olyan fontos manapság?

Frissítve: 2019. aug. 10.

A stílustanácsadás abban a pillanatban született, amikor az emberek elkezdtek aggódni amiatt, ahogyan kinéznek. Elégedetlenek voltak magukkal, netán nem úgy néztek ki, ahogyan az uralkodóhoz méltó lett volna. Ekkor valaki, akinek jó ízlése volt, javasolta az illető előkelőségnek, hogy viselje ezt vagy azt a csinos ruhát, csinált neki egy szép sminket és egy hozzá illő frizurát. Hogyan született a stílustanácsadás? - és miért olyan fontos manapság? Erről szól bejegyzésem.

Azt hiszed, hogy a stílsutanácsadás a modern kor hóbortja? Tévedsz!

Már az ókori Egyiptomban, Rómában, és az antik Görögöknél is léteztek olyan tudorok, akik azzal foglalkoztak, hogy az előkelőségek a lehető legjobb formájukat mutassák. Ők voltak a történelem első stílustanácsadói.

Ezzel a témával kapcsolatban az első könyv, elég későn, amerikában jelent meg "Dress for scuccess" címmel John T. Molloy tollából 1975-ben. A nagy sikerű kiadványban Molloy arra vezette rá az olvasót, hogy az ember külseje olyan, mint egy különös nyelv, sokat mond el rólunk, jeleket közvetít nonverbális módon.

A nyolcvanas években kezdtek megjelenni az első ügynökségek amerikában, amik stílustanácsadással foglalkoztak. Hazánkban kb. 20 éve létezik ez a szakma.

Miért olyan fontos manapság a külső?

Ahogyan említettem, és én is hiszem: az öltözködés a nonverbális kommunikáció egyik formája, ami képes arra, hogy megmutassuk általa a stílusunk, a személyiségünk, de amit még ennél is fontosabbnak tartok, azt is, hogy milyen értékesnek tartjuk magunkat! Divatos szóval élve a saját brand- ünk létrehozásában elengedhetetlen.

Ruha teszi az embert. Sajnos, bármilyen felszínesen is hangzik, igaz! Sokan hőkölnek ilyenkor hátra, ők ugyan nem a külsőt nézik, a személyiségre koncentrálnak!

Azt gondolom, hogy hajlamosak vagyunk a külső alapján ítélni -bármilyen jóindulatúak is vagyunk. Nagyjából el tudjuk képzelni a buszon velünk szemben ülő életét, anélküli, hogy ismernénk, vagy egy percet is beszéltünk volna vele. Látjuk rajta, hogy szomorú-e, nagy gondok nyomják a vállát, vagy boldog, kiegyensúlyozott élete van szerető családja körében. Sokszor azt is el tudjuk képzelni , hogy valakinek milyen iskolai végzettsége van, vagy milyen szellemi színvonalon van, vagy milyen társadalmi helyet tölt be, van-e párja vagy egyedül él, milyen az anyagi helyzete? stb

Képzeljük el egy példán keresztül, mire gondolok:

Egy ismeretterjesztő elaőadásra szeretnénk beülni, egy olyan témára, ami rendkívül érdekel minket. Az ajtóban megállunk, belesünk a terembe, az előadó már beszél, de nem tudjuk miről. Az előadó egy 60 éves nő, derékig érő szőke hajjal, száján a piros rúzs kicsit elcsúszva, miniszoknyája elcsavarodva áll rajta, felül szőrmés mellénykét visel.

Kérdezem: Bemegyünk az érdekes előadásra hozzá? Érdekel minket, mit mond? Kinézzük belőle, hogy nagytudású professzor?

Nem!

Sajnos, az a rossz hír, hogy ahogyan mi megítélünk másokat, ugyanúgy rólunk is megszületik az ítélet, anélkül, hogy megszólalnánk!

Az, hogy tetszik-e nekünk valaki, szimpatikus-e - a másodperc tört része alatt eldöntjük.

Egy amerikai kutatócsoport 70-es években készített szociológiai felmérése kimutatta, hogy sokkal fontosabbnak tartjuk a külső megjelenést annál, amit az illető mond.

Ez a mai napig így van.

Ha nem jól használjuk a külsőnket, és nem látszik az rajtunk, hogy kik - és MILYEN ÉRTÉKESEK vagyunk, megnehezítjük a saját életünket!

Használhatjuk jól is a külsőnket. Saját értékeinket külsőleg is hangsúlyozva, igényesen öltözve könnyebben találunk munkát, kapunk előléptetést, találjuk meg a hozzánk illő párt, és kapunk szebb gyümölcsöt a zöldségesnél stb.

Hát ennyit számít manapság a külső!

Ahogyan mindig mondom, fektessünk önmagunkba, mutassuk meg kik vagyunk, és mit gondolunk a világról, tegyük meg, amit csak tehetünk magunkért!

Ma: a stílustanácsadó külső szemlélőként, szakmai tudása segítségével tanácsokkal látja el a magukban bizonytalankodókat! A stílustanácsadás mára már nem úri szeszély!

A stílustanácsadásnak ez a lényege: megismerni a hozzánk fordulót amennyire csak lehet, és aztán segíteni őt abban, hogy a lehető legjobb formájában mutathassa meg saját magát.

Erre ma, rohanó világunkban egyre nagyobb igény, és szükség van.

Remélem, érdekesnek találtad bejegyzésem!

Ha így van, oszd meg másokkal is!

Stílustanácsadás, személyes öltözködési tanácsokkal a www.styleit.hu oldalon!

Szeretettel:

Szitás Judit

stílustanácsadó

Fotók: Styleit, Pinterest

178 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Kommentare


bottom of page