top of page

10 ruhadarab, ami árt az egészségednek!

Frissítve: 2019. nov. 13.

Rengeteg egészségünkre káros anyag jut a szervezetünkbe - sokszor elkerülhetetlenül - légszennyezéssel, a túl sok gyógyszer használatával , a műannyaggal szennyezett ivóvízzel stb.

Arra ritkábban gondolunk, hogy a rosszul megválasztott vagy helytelenül kezelt ruhadarabjaink is árthatnak nekünk! Egy nemrégiben megjelent angol tanulmányt egészítettem ki néhány általam aggályosnak vélt darabbal.

Nézzük, mi az a 10 ruhadarab, ami árt az egészségednek!

1. A textilfestékek


Különösen a fekete textilfestékkel van baj. Ugyanis a fekete festék a szintetikus ruhaszálon nehezen tapad meg, ezért tapasztaljuk gyakran, hogy a fekete ruháink mosáskor "fognak", színük egyre kopik.

A rossz hír, hogy a fekete festék nem csak a mosógépben dobálja a színét, hanem viselet közben is. A festékszemek minden színváltozata bőrünkre jutva allergiás reakciókat, bőrviszketést, kiütéseket stb. okozhatnak.

A textileket rengeteg vegyszeres kezelésnek teszik ki, mielőtt magunkra öltjük őket. Ezért az ujjonnan vásárolt ruhákat mindig mossuk át viselésük előtt, lehetőleg biológiailag lebomló mosószert használva.

A megoldás a ruhafestésre a növényi festékanyagok használata lenne - egy ideális világban.


2. A szűk nadrág

Mindannyian ismerjük a szuperszűk skinny farmereket. Ezeket fiúk és lányok, de idősebb hölgyek is szívesen viselik.

Vigyázzunk azonban, sajnos találni olyannyira szűk darabokat, amik már a láb vérkeringésében is gondot okoznak, nehéz bennük járni, leguggolni, lehajolni, vagy ülni is! Ezek kétség kívül ártalmasak, kerüljük őket! Skinny farmerből is keressünk kényelmesen hordhatót! Ne fulladjunk meg benne!


A fiúknak, férfiaknak különösen ártalmas a túl szűk farmer - pedig mennyit látjuk! Még a nemzőképességet is befolyásolhatja egy rosszul megválasztott nadrág!3. Rossz melltartó


Rossz melltartó fotó: Buzzfeed.com

Egy rosszul megválasztott melltartó nagy bajt okozhat! Ha a melltartó íve (fém merevítő elem) nem megfelelő, bevág oldalt, vagy elöl - az felsértheti a mellet.

Kisebesedhet, kidörzsölődhet a bőrünk! Legrosszabb esetben a hosszan tartó erős nyomás eredményeképpen rák is kialakulhat! Jobb ezzel nem játszani, és körültekintően választani! Ha segítségre van szükséged a választásban, keress olyan fehérneműboltot, ahol értenek is a fehérneműkhöz, vagy olvass utána a blogomban, hogyan válassz! A stílustanácsadáson erről is szó van.
4. Túl nehéz nyaklánc vagy fülbevaló


A csodálatos, nagy méretű nyakláncok ugyan nagyon látványosan fel tudják dobni az öltözetünk, de jobb ezeket elkerülni!

Egy ilyen nagy méretű, súlyos nyaklánc néhány órán át tartó viselése biztosan fejfájást, agyi keringési panaszokat, szédülést és nyakfájást is okoz.

Válasszunk könnyebb darabokat. Ha nagy méretű, legalább ne legyen nehéz!


A nagy fülbevalókról:

Hatalmas divat az oversize fülbevaló! Ezekkel is vigyázzunk, ugyanis súlyuk erősen megterheli a fülcimpát, aminek aztán csúnya, megereszkedett lyuk lesz a vége, amit csak műtétileg lehet helyrehozni.

Ha ragaszkodunk a nagy méretű statement darabokhoz válasszunk könnyített anyagokat, vagy klipszet!


5. Nagy kapucni


Az angol ortopédorvosok vizsgálatai alapján kiderült, hogy a nagy méretű, nehéz, szőrös kapucnik is okozhatnak egészségügyi problémákat. Nyak és fejfájást, izomfájdalmat a vállban vagy egyenesen agyi keringési zavarokat.

Gondoltad volna?


6. Tanga bugyi


A bugyik közül a tanga az, amit sokszor nem ajánlanak a nőgyógyászok. A tanga, különösen ha szintetikus anyagból készül, akkor nehezen szellőzik.

A meleg és nyirkos környezet a mikrobák melegágya, a tanga bugyi kiképzése segít a bacilusok, gombák, vírusok terjedésében.

A tanga, apró, nehezen gyógyuló hámsérülést is okozhat.


7. Magassarkú vagy túl alacsony sarkú cipő

stílustanácsadás styleit.hu

Nem lesz nagy meglepetés, hogy a magassarkú cipő is felkerült erre a listára!

Mindannyian tudjuk, hogy a magassarkú cipők hatalmas gondokat tudnak okozni a vázrendszerben. A láb fájdalomtól a dagadásig, de a derékfájdalom, térdfájdalom is sokszor "köszönhető" a megassarkúaknak.

Javaslom, hogy viseljük lehetőleg keveset ezt a sok gondot okozó darabot.

Viszont vigyázzunk a balerinákkal, a sarok nélküli cipőkkel, papucsokkal, szandálokkal is. Hosszú távon nem egszséges viselni őket sem! Az ortopédorvosok a 3-5 cm-es saromagasságot tartják ideálisnak!


8.Nagy táska

Nagy táska kép:wpstandard.com

Tapasztalatom szerint mi nők, minden táskában elférünk.

Ha éppen kicsit viszünk magunkkal, akkor azt csakúgy teletömjük, mint a nagyot.

Egy igazi nőnél mindig van kisolló, popsitörlő, irattartó, rúzs, parfüm, kulcsok, fésű, ásványvíz és m